søndag den 29. januar 2017

Sådan syer du Kirstens Stjernetæppe over pap

Kære Patchwork-ven

En sand fornøjelse er det altid, når der er sycafe i butikken. Tænk at møde glade, kreative og energiske quinder hver eneste gang. Så kan jeg næsten ikke ønske mig mere, vel.

Kirsten har i december vist en meget flot quilt, som nu hedder Kirstens stjernetæppe. Og pudsigt nok var blokken i quilten en af blokkene i BaliQuilts adventskalender. Det var tilfældigt, at både Kirsten og jeg havde sat papperne sammen til denne blok.

Men tilbage til Kirstens quilt, den er nemlig syet over pap og også quiltet i hånden. Og det er ikke nogen lille quilt. Faktisk har jeg tegnet den en del mindre, da jeg begyndte i EQ med det. Min udgave, som jeg beskriver her, måler 140 x 194 cm. Det er inklusiv en kant, som er 10 cm bred.


Der blev lagt billede af den på BaliQuilts Facebookside og det afstedkom en mindre storm af henvendelser. Hvordan syer du den? Hvilke dele indgår i blokken? Osv.......

Ting tager tid - nogen ting længere end andre. Men nu er jeg nået frem til at have en tegning klar og en forklaring til dig, som måske vil gøre Kirsten kunsten efter. Dette kunne lige så godt være et mønster, som jeg solgte i butikken. Men det ligger den her til gratis afbenyttelse og til glæde for dem, der vil lege med. Mønstret må anvende privat og ikke videresælges som mønster. Hvis du deler og det er du mere end velkommen til. så husk at skrive, hvor du har det fra. Tak.

I EQ kom den til at se sådan ud:
Kirsten har syet rækker af forskellige røde, gule, grønne osv blokke. Her er der kun anvendt en farve pr række for at kunne få programmet til at vise, hvor stor en mængde rødt stof, grønt stof osv, der skal bruges i quilten.

Et par stykker er allerede gået i gang med deres udgave af Kirstens Stjerner og de bruger de nye Bali Poppy pakker. Her er der 20 strimler skåret i 2½" bredde og det er præcis den bredde, du behøver til selve blokken.Blokken ser sådan ud og sættes i quilten sammen med ligesidede trekanter, som er blå på tegningen. Til stjernetæppet anvendes papskabelonerne I5 (sekskant)U2 (juvel) og G3 (rombe).

De kan alle skæres af ud af strimler på 2½" bredde. Som i fx de færdigskårede strimmelpakker. Eller du kan skære dine rester i den bredde og så skære delene ud. her bruger jeg små akrylskabeloner, som passer til papperne. Nemt og enkelt. De er også gode, hvis du fx vil søge mønstre ud til "juvelerne".

Blokken består af seks romber, en sekskant og seks juvelformede eller drage, kaldes den også. Du skal bruge 35 - 40 cm i alt af hver farve til "juvelerne" (røde på billedet her over). Jeg har brugt fem forskellige farver til quilten i alt. Gule, røde, lilla, grønne og blå. 

Der skal bruges ca 25 cm til sekskanten i midten af blokken. Og ca. 200 cm til trekanterne, der samler blokkene og kanter. Til romberne kan du også bruge rester. Her er brugt samme stof til alle, du skal bruge ca 100 cm. 

Sørg altid for at have rigeligt stof, det kan være, du vil forlænge det. Det kan være, du skal bruge et par puder i samme farve. Eller du skærer forkert eller du synes ikke, blokken er sat rigtigt sammen og kasserer den. Der er altid en god grund til at købe rigeligt med stof. 
Og det er SÅ ærgerligt at mangle - lige den sidste bid. Og det der bliver til over. Det bliver til flere restetæpper. 

Blokkene er syet over pap. Du begynder med sekskanten i midten og syer en af "juvelerne" på. Der efter endnu en "juvel", til alle seks er syet på. Så syer du romber på til sidst. Du har pap i, så du kan bukke delene, så det er nemmere at komme til at sy dem sammen. 

Når alle blokke til quilten er syet, syer du dem sammen i rækker med trekanter. Det er noget nemmere og du skal ikke bukke dele på den måde. 


Herunder kan du se, hvordan de enkelte rækker ser ud og skal samles. Når du har gjort det, så syer du en ti cm kant på hele vejen rundt. Eller hvor bred du nu synes, den skal være. 


Quilten er færdig, når du har syet kanterne på. Jeg vil elske, hvis du deler dit billede af DIN quilt på BaliQuilts facebookside. Og alle andre steder - bare du skriver, hvor du har mønstret fra.

For at skrive dette indlæg har jeg brugt følgende programmer:
EQ7 til at tegne quilten 
Inkscape til at splitte delene op til fx billedet af, hvordan blokken er sat sammen
Photo Filtre til at oprette billeder, her kunne Ink Scape også anvendt
Word til at skrive teksten i først
Blogger til at oprette dette indlæg.

Tidsforbrug i alt for at det kunne lade sig gøre, vil jeg skyde til 8 - 10 timer. Derfor beder jeg om din respekt for det, når du deler. Nævn hvor du har det fra. Tak. 

Husk, det er et super godt mønster til at få brugt dine rester. Og skriv endelig til mig, hvis du har rettelser eller er i tvivl om noget. Så skal jeg gøre mit yderste for at give dig et svar. 

Materialer til quilten:

Akrylskabelon til rombe (finder du sammen med rombe oven over)
Akrylskabelon til juvel (finder du sammen med juvelen oven over)
Akrylskabelon til sekskant (finder du sammen med sekskanten oven over)
Akrylskabelon til trekanterne (finder du sammen med trekanten oven over)

Dertil nål, tråd, limpen, en god portion tålmodighed og lige dele flid og kreativitet. 

Rigtig god fornøjelse med arbejdet. Jeg glæder mig til at bunker af flotte quilts.

Glade hilsner
Laila
BaliQuilt

PS Vil du dele dette indlæg, så er det nemt med knapperne herunder. Tak fordi du tænker på andre ved at dele.


1 kommentar:

  1. Hej Kirsten. Et meget flot tæppe. Tillykke med det.
    Hilsen Ulla,Rørvig

    SvarSlet

Det er altid fantastisk dejligt at læse kommentarer. Skriv endelig en til mig. Du er meget velkommen til at skrive din blog- eller hjemmesideadresse på.

Du behøver ikke være medlem på Blogger, men kan kommentere som gæst. Skriv dit navn i kommentaren i stedet. Der er et faneblad med vejledning til det øverst på bloggen.