tirsdag den 16. februar 2016

Hvad er en Half Square Triangle

Som ny patchworker kan det være overvældende med alle de begreber og fagudtryk, som fiser rundt omkring en. Du kan måske hørt Half Square Triangle og tænkt, hvad er nu det for noget?

Jeg vil i dette indlæg forsøge at forklare dig, hvad det er for en størrelse. Jeg afslører magien vedrørende skæremål til den og viser dig en nem måde at sy den på.

Allerførst hvad er det overhovedet for en blok?


En Half Square Triangle er i virkeligheden et kvadrat, som består af to trekanter. En "halv kvadrat" trekant kan Half Square Triangle altså oversættes med.

De to trekanter deler kvadratet diagonalt.

Den kaldes ofte HST i amerikanske mønstre. Jeg anvender denne forkortelse i resten af indlægget.HST kan kombineres til uanede mængder af mønstre, Jeg søgte på google på "hst quilt" og klikkede "billeder", Jeg fik dette resultat. (klik på billedet for at få større billede frem)


Prøv selv at søge eller tegne blokken og vende og dreje på den. Det giver mange timers leg og indblik i, hvor alsidig denne blok er.

Der findes rigtig mange måder at sy blokken på også.

Magien og ”hemmeligheden” ved en ”Half Square” trekant (HST) er tallet 7/8”.

Når du skal finde den størrelse, du skal skære til din HST, lægger du blot 7/8” til det ønskede færdige mål. Fx hvis du skal bruge en HST på 3” i færdigt mål, Så skal du skære kvadrater på 3 7/8”.
HST færdigt mål + 7/8".

En inch kan deles i ottendele og består af otte ottendele ligesom en cm kan deles i tiendedele og består af ti tiendedele. Der er streger på din inch-lineal til at tælle frem til 7/8 ".

Du syr HST ved at lægge to kvadrater på 3 7/8” sammen.
De to kvadrater (farver) til blokken lægges præcist oven på hinanden ret mod ret
Tegn en diagonal linie fra hjørne til hjørne og sy med 1/4 inch sømrum fra stregen på begge sider af den.
Skær kvadratet over i stregen og vupti, du har to HST.

Der findes som nævnt rigtig mange andre måder at sy HST på, dette var en af dem. Prøv om du kan lide den, det er nemt.

Til mønstret "Svævende Stjerner", som jeg har designet i Electric Quilt er der anvendt HST til at sy Hunters Star blokkene.Du kan hente en oversigt her med blokmål, skæremål og færdigt mål på blokke fra 2 - 10".
KLIK her for at hente oversigt

Jeg håber, du har gavn af mit indlæg her. Ellers skriv endelig til mig.

Glade hilsner
Laila
BaliQuilt


6 kommentarer:

 1. Hej Laila
  Du skriver, at vi skal sy med en inch sømrum på hver side af stregen - mener du ikke 1/4 inch sømrum i stedet for, ellers kan jeg ikke rigtig få regnestykket til at gå op i en større enhed ;)
  Mange hilsner
  Bente

  SvarSlet
  Svar
  1. Ha, jo da. TAK jeg skynder mig at rette

   Slet
 2. Hej Laila,
  Jeg tror du har lavet en skrivefejl: og sy med en inch sømrum fra stregen på begge sider af den. Kan det virkelig passe at der skal være en inch sømrum på begge sider af stregen?
  Ellers tak for din fine forklaring. Jeg har tit tænkt på hvordan man laver dem og især regner den ud :-)
  Hilsen Marian

  SvarSlet
  Svar
  1. Dejligt, at du kan bruge det. Og jo, der skulle stå 1/4". Det er rettet nu.

   Slet
 3. Hej Laila

  En rigtig dejlig vejledning, men der skal stå "Tegn en diagonal linie fra hjørne til hjørne og sy med en 1/4 inch sømrum fra stregen på begge sider af den.", som både Bente Iversen og Marian Nielsen har skrevet ovenfor.

  Hilsen
  Helle

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, godt du kan bruge det. Jeg har rettet til 1/4". Godt at nogen er vakse.

   Slet

Det er altid fantastisk dejligt at læse kommentarer. Skriv endelig en til mig. Du er meget velkommen til at skrive din blog- eller hjemmesideadresse på.

Du behøver ikke være medlem på Blogger, men kan kommentere som gæst. Skriv dit navn i kommentaren i stedet. Der er et faneblad med vejledning til det øverst på bloggen.