tirsdag den 28. februar 2017

Sådan finder du et quiltemønster

En quilt er en quilt, når den er quiltet......

Jacks Chain eller Morning Glory.
Og endnu ikke quiltet - altså en ufo.
Hvad siger du til at få quiltemønstre til under 50 øre pr stk? Til at have et udvalg på op til over 800 forskellige mønstre og de fylder ikke mere end en cdskive? Eller hvad med tanken om, at du altid og jeg mener altid, har et mønster i præcis den størrelse, du skal bruge? Du har endda samme mønster i alle de forskellige størrelser, du må have brug for....

Det er ikke ønsketænkning. Det kan lade sig gøre, og jeg vender tilbage til det. Men først lidt om quiltning.

Rigtig mange patchwork projekter ender som top eller værre endnu, som ufo. Lad mig forklare. En top er et projekt, som er syet færdig. Toppen er klar, men den er ikke mere end det. Fordi en quilt er en quilt, når den er quiltet.

Ufo er en forkortelse for U-Færdigt Objekt - normalt kategoriserer vi vores projekter her, når toppen ikke er syet helt færdig.  Men i virkeligheden er en færdigsyet top også en ufo. Fordi en quilt er en quilt, når den er quiltet.

Her vil jeg gerne hjælpe dig, så du får dine projekter helt færdige. Ikke flere ufoer. Ikke flere spekulationer over, hvordan de skal quiltes. Eller hvordan du får et mønster, som passer til det, du skal bruge det til.

Her i dette indlæg fortæller jeg lidt om quilteskabeloner, som du kender dem. Men også om en smartere vej til skabeloner, som altid passer til den top, du vil quilte på. Lyder det ikke skønt?

De fleste som har syet patchwork, kender de traditionelle quilteskabeloner. Du køber et stykke bøjeligt plastik i en størrelse passende til det sted, du quilte. Og så er den skåret ud i et mønster. Udskæringen kan bruges til optegning af mønster. Det kan ske på flere måder.

Almindelige traditionelle quilteskabeloner i plast.
Ulempen ved de traditionelle quilteskabeloner er, at hver skabelon passer til EN bestemt størrelse mønster eller blok. Det betyder, at du skal have en ny, hvis du skal quilte en anden størrelse blok eller sted på dit projekt. Det kan hurtigt blive en dyr fornøjelse, udover at det kan være svært at finde opbevaring til dem.

I stedet kan du anvende quiltemønstre fra Quiltmaker, som er kendt for at udgive blade og bøger. Også bøger med quiltemønstre. Her kan du så lægge bogen i kopimaskine og så forstørre eller formindske mønstret, til det passer dit formål. Men de har noget, som er tusind gange nemmere. 

Quiltmaker CD'er med op til over 800 quiltemønstre på en cd
Quilting Designs er en serie på foreløbig otte cd'er, som installeres på din computer. Du lægger cd'en i, følger anvisningerne på skærmen og skal blandt andet taste et licensnummer. Når programmet er installeret har du adgang til 550 - 840 forskellige quiltemønstre til under 50 øre pr stk. Fordelen her er, at du kan skrive mønstret ud i præcis den størrelse, du skal bruge



Mønstrene kan skrives ud og laminerer du dem, så kan du skære dem ud ligesom du kender det fra de traditionelle quilteskabeloner. Du tegner nogen "broer" på og der skal du ikke skære. Skærer du i alle stregerne, så har du et tomt "hul". Ved at bruge "broer" får du noget, som minder om de almindelige quilteskabeloner. 




Eller du kan sy gennem papiret i stregen og så pille papiret af bagefter. Det fungerer bedst for dig, som syer på maskine. Der bruger jeg Quilters Newsprint, som er et tyndt papir uden syre, så du ikke skader din symaskine. 

Og endelig så kan du få mønstret over over på dit projekt på langt under 1 minut. Det gør du ved at sy i stregerne på maskine uden tråd og derefter køre kridtsvampen over hullerne. Klik på linket for at se, hvordan det gøres.

Har du spørgsmål, så kontakt mig endelig. Så skal jeg gøre mit bedste for at svare på dem.

Glade hilsner
Laila
BaliQuilt










Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Det er altid fantastisk dejligt at læse kommentarer. Skriv endelig en til mig. Du er meget velkommen til at skrive din blog- eller hjemmesideadresse på.

Du behøver ikke være medlem på Blogger, men kan kommentere som gæst. Skriv dit navn i kommentaren i stedet. Der er et faneblad med vejledning til det øverst på bloggen.