tirsdag den 23. februar 2016

Tråden knækker - hvad gør jeg?

Du kender det godt, du er midt i et projekt og så begynder tråden at knække. Hvad gør du ved det? Jeg giver dig her nogen tips til at løse problemet.

Aller først skal du bruge en ordentlig tråd. Lad være at købe de billigste i din symaskine. Det er en avanceret maskine med en teknik, som gør at du kan sy flotte sting. Men ikke hvis tråden er af for ringe kvalitet. Og du har sikkert givet ret mange penge for din symaskine.

Så sørg for at købe tråd i GOD kvalitet, så har du allerede undgået mange problemer. 

Ok, så går vi videre. Nu har du en lækker ægyptisk bomuldstråd i maskinen, det kunne være en Gütermann eller Superior Threads. Dem kan du se mere om her.


Tråden knækker - hvad gør jeg?
Kig i vejledningen til din maskine 

1. 
Tag tråden ud og tråd maskinen om. Det kan lyde meget banalt, men det kan altså hjælpe. Er der bare et sted, tråden ikke er lagt det rigtige sted - ja så virker det ikke. 
Kilde: Wikipedia
2. 
Sæt en ny nål i maskinen og brug den rigtige størrelse nål til tråden.
 • Meget fin tråd (60wt) og finere - brug #70/10 nåle
 • Fin tråd (50 wt) - brug #80/12 nåle
 • Medium tykkelse tråd (4o wt) - brug #90/14 nåle
 • Tyk tråd (30 wt og tykkere) - brug #100/16 nåle

3. 
Løsn overtrådsspændingen indtil tråden holder op med at knække. Den anbefalede trådspænding for almindelige symaskiner er mellem 2,5 - 4 for de fleste tråde.
Metaltråd skal have en trådspænding på 1.0 - 1.5 på de fleste maskiner.

Kilde: Superior Threads
Bliver trådspændingen for løs, giver det løkker på undersiden af stoffet. Så må du stramme, indtil stingene ligger perfekt. 

Lykkes det ikke at finde den perfekte indstilling, kan undertrådsspændingen være for stram. Løsn en lille smule fx 1/4 drej på skruen for at se, om det har hjulpet. 

4. 
Kig efter, hvordan tråden bliver leveret til trådningen. Altså hvordan trådspolen sidder. Tråden skal vikles af direkte fra siden, mens trådspolen drejer. Maskinen kan ikke løfte tråden af over toppen. Så dette trin er meget vigtigt. En løs trådholder kan være en løsning. Du kan se en her. 
De fleste problemer med tråd bliver løst her, ellers gå til tip 5 og 6. 

5. 
Test med en anden tråd af præcis samme type og mærke. Det behøver ikke være samme farve. Hvis denne anden tråd virker fint, må vi konkludere, at der er fejl på den første spole. 
Tråd af god kvalitet kan byttes hos forhandleren. Det er en anden fordel ved at købe tråd af god kvalitet hos fx en patchworkbutik eller en symaskineforhandler. Et sted hvor de ved noget om den tråd, de sælger. 
Hvis den nye tråd giver samme problemer, så kan problemet være i symaskinen. 

6.
Sæt tråden i en anden symaskine og kør trin 1 - 4 igennem. Hvis den virker fint på denne anden maskine, så er tråden god, men der et problem med din symaskine. 
Hvis den ikke virker på en anden symasskine, så er tråden ikke god og du skal bede om at få den byttet, hvor du har købt den.

Jeg håber, at du har kunnet bruge min guide. 

Glade hilsner
Laila
BaliQuilt

PS Husk at DELE til andre, som kan have glæde af det. TAK

8 kommentarer:

 1. Tak for dit indslag. Der er stadigvæk ting jeg ikke har prøvet. Så må jeg se om ikke dine tips kan hjælpe.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Mette
   Det ville da være skønt, hvis jeg kunne hjælpe. Og ja, jeg tror, at vi altid kan finde noget, vi ikke har prøvet. Og det er på sin vis helt fantastisk.

   Glade hilsner
   Laila
   BaliQuilt

   Slet
 2. Mange tak Laila, rigtig gode tips, som man virkelig kan bruge i sådan en situation

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Bente

   Dejligt, hvis du kan bruge det.
   Glade hilsner
   Laila
   BaliQuilt

   Slet
 3. Tak for de gode råd - synes det er rigtig dejligt at du er så proaktiv - hele tiden kommer med gode råd og gør, at der sker lidt spændende tiltag. Det er mega inspirerende :-) Mange mange tak

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Charlotte
   Tusind tak, dejligt det kan bruges. Jeg har SÅ længe villet skrive. JEg har SÅ meget, jeg gerne vil skrive og jeg elsker det. Så jeg har forsøgt at prioritere at få skrevet.
   Glade hilsner
   Laila
   BaliQuilt

   Slet
  2. Hej Laila. Altid - dejligt ned nye ting vi alle kan lære noget af. det er bare så irriterende at du ikke bor på Fyn.

   Slet
  3. HEjsa ukendte ;)
   Tak , det er altid rart, når det kan bruges. Og jeg er nu rigtig glad for at bo i Korsør.
   Glade hilsner
   Laila
   BaliQuilt

   Slet

Det er altid fantastisk dejligt at læse kommentarer. Skriv endelig en til mig. Du er meget velkommen til at skrive din blog- eller hjemmesideadresse på.

Du behøver ikke være medlem på Blogger, men kan kommentere som gæst. Skriv dit navn i kommentaren i stedet. Der er et faneblad med vejledning til det øverst på bloggen.