søndag den 27. april 2014

Kaffeserviet

Jeg havde noget stof med jordbær, som jeg synes rigtig godt om. Nu har jeg fået en rød hør-bomuld, så kom ideen til en kaffeserviet.

Du skal bruge følgende til en serviet:

En strimmel 8" bred til sekskant i jordbærstof stofbredde 110 cm. (Der kan skæres fire styk af strimlen).
En strimmel grøn 1" bred i 110 cm stofbredde til første smalle kant om sekskant.
To strimler rød til anden og fjerde kant 1" bred stofbredde 135 cm.
To strimler 2 1/2" bred i jordbærstof stofbredde 110 cm.
45 cm bagsidestof stofbredde 150 cm. Her er nok til fire kaffeservietter. Bruger du 110 cm bredt stof skal du have 90 cm til bagsiden på fire styk.
45 cm tynd volumenvlies uden lim i 150 cm bredde.  Der kan lige blive til fire styk.

Strimlerne er skåret med accuquilt skabelon 55052. Det er svært at skære så smalle strimler nøjagtigt, så her er accuquilt en stor hjælp.
Sekskanten er også skåret med accuquilt, det er skabelon 55438. Har du ikke en accuquilt skæremaskine, så kan du i stedet bruge "You Hexie Thing", som er en ny lineal. Med den kan du skære sekskanter i syv forskellige størrelser. Du kan se linealen her.

Sådan syr du kaffeservietten: 

Læg en grøn strimmel på den ene side af sekskanten. Den skal være lidt længere end siden. Helt nøjagtigt skal den bredden på strimlen længere. Start påsyning et par cm inde. Det er for at sidste strimmel kan sys under den første..


Fingerpres strimlen og skær rent. Læg linealen så den flugter med siden på sekskanten. Du kan bruge 60 grader linierne på din linieal som hjælp.


Læg næste strimmel på ret mod ret. Med så smalle strimler er det ekstra vigtigt at passe på sømrummet. Jeg anvender Sewing Egde strimler som hjælp.
Sy strimlen på. Fingerpres. Skær rent. Næste strimmel.Når du kommer til sidste strimmel, så vipper du lige den første til side og sætter fast med en mål, så du kan sy den sidste hele vejen ned. Skær rent.
Vip den første strimmel på plads og sy den fast. Fingerpres. Og så presser jeg hele brikken med strygejernet. Presse ikke stryge. Altså hold strygejernet stille og pres. Løft og flyt. Hold det nede og pres.


Nu skal der skæres rent. Her bruger jeg nåde 60 grader linierne og målet på den smalle strimmel. Den måler lige nu 3/4 ". Skær hele vejen rundt og sy derefter en rød strimmel på. Det gøres ligesom den grønne.
Nu skal du sy en 2 1/2" bred strimmel i jordbærstof på hele vejen rundt og derefter en smal rød som afslutning. Begge sys på præcis samme måde som de første. Hold øje med de 60 grader og mål på srrimmelbredde, når du skærer rent.
Kaffeservietten måler nu ca. 43 x 36 cm og er klar til bagside.Læg servietten ret mod ret på bagsidestoffet. Tjek inden du deler det i to, at der er plads nok på begge halvdele. (Det gælder kun det med at dele, hvis du bruger stof til bagsiden, som er 150 cm bredt) Læg de to halvdele oven på hinanden og skær gennem alle lag fire sekskanter til bagsider. Brug igen 60 grader linien på linealen til at skære efter.Skær volumenvlies på samme måde. Husk at tjekke at du kan to sekskanter på hver halvdel af vliesen.
Læg volumenvliesen nederst. Læg bagsidestof med retten op oven på. Læg sekskanten med retsiden ned øverst. Sæt nåle i og sy de tre lag sammen og lad en lille åbning på ca 5 cm stå åben til at vende kaffeservietten ud gennem.
Det glider ikke helt så nemt med volumenvliesen nederst, men så kan du se, at du syr gennem for- og bagside. Det er så ærgerligt at skulle sy om. Du kan evt. anvende et siliconeunderlag som fx Sew Slip, så glider det nemt, mens du syr.


Klip hjørnet af i alle seks hjørner for at kunne få dem pæne. Vær ekstra opmærksom på netop hjørner, når servietten vendes ud.


Åbningen foldes ind. Lukkes med nåle og sys pænt sammen i hånden med små sting.

Sådan ser den ud med jordbærstof. Der mangler at blive lukket for åbning og quiltet.
Men den kunne jo også sys i fx Kaffe Fassett. Her har jeg søgt motivet ud til sekskant med den nye lineal "You Hexie Thing". Men ellers samme fremgangsmåde.

6 kommentarer:

 1. Hej Laila
  Tak for gratis mønster - den er RIGTIGT sød.......meeeeeen det kunne nu være dejligt hvis målene også blev oplyst i cm. for de af os som aldrig arbejder med inch og heller ikke har en inch-lineal :o).........blot et lille ønske ;)
  Mange hilsener fra Tina

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Tina
   En inch er 2, 54 cm, så det er nemt at gange op. Normalt anbefaler jeg absolut ikke at omregne et mønster i inch til cm. Det bliver ikke nøjagtigt nok. Men her får du et cirka mål, so du runder op eller ned, som det passer dig. Strimlerne skæres jo ikke til i længden. Så der er egentlig frit slag her.

   Slet
 2. Hej Laila! Den er da fin, tak fordi du deler! Det er også en god ide til det motivstof, som mange af os nok har liggende. Nyd resten af weekenden, mange hilsner Inger

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Inger. Ja den er rigtig god til motivstoffer. Uha, dem falder jeg tit for.

   Slet
 3. Tak for fin og nem idé. Må vist hellere få syet den kaffeserviet som jeg lovede svigermor:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Håber svigermor bliver glad for den.

   Slet

Det er altid fantastisk dejligt at læse kommentarer. Skriv endelig en til mig. Du er meget velkommen til at skrive din blog- eller hjemmesideadresse på.

Du behøver ikke være medlem på Blogger, men kan kommentere som gæst. Skriv dit navn i kommentaren i stedet. Der er et faneblad med vejledning til det øverst på bloggen.